Byron Katie

Byron Katie, de grondlegger van The Work, heeft één taak: mensen leren hoe ze een einde kunnen maken aan hun eigen lijden. Als ze mensen begeleidt in het krachtige onderzoeksproces wat The Work heet, merken ze dat hun stressvolle gedachten over het leven, over andere mensen of over zichzelf, radicaal verschuiven en dat hun leven voorgoed verandert.

The Work is gebaseerd op Byron Katie’s directe ervaring hoe lijden ontstaat en eindigt. The Work is een verbazingwekkend simpel proces, te gebruiken door mensen van iedere leeftijd en achtergrond. Het vraagt alleen een pen en papier en een open geest.

Door dit proces kan iedereen leren om het gevoel van ongelukkig zijn te herleiden naar de bron en het daar te stoppen. Katie (zoals de mensen haar noemen) maakt ons duidelijk dat alle problemen in de wereld ontstaan in ons denken. Ze geeft ons het gereedschap om onze geest te openen en ons vrij te maken.

Katie is de auteur van drie bestsellers: Vier vragen die je leven veranderen (geschreven met Stephen Mitchell); Ik heb je liefde nodig, is dat waar? (geschreven met Michael Katz); en Katie’s Tao. Duizend namen voor vreugde (geschreven met Stephen Mitchell).

Gedachten die je vrijheid zullen geven, in oktober 2008 uitgebracht.

Katie’s boeken zijn verkrijgbaar in de boekwinkel.

Het ontstaan van The Work

Byron Katie werd ernstig depressief toen ze begin dertig was. Bijna tien jaar lang zakte ze steeds dieper weg in depressie, woede, zelfhaat en in voortdurende gedachten aan zelfdoding. De laatste twee jaar was ze vaak niet eens in staat om haar slaapkamer uit te komen.

Toen, op een ochtend in februari 1986, ervaarde ze een levensveranderende realisatie. Er zijn verschillende namen voor zo’n ervaring. Katie noemt het “ontwaken in de realiteit”.

In dat tijdloze moment, zegt ze:

…ontdekte ik dat ik leed wanneer ik mijn gedachten geloofde, en dat ik niet leed, wanneer ik ze niet geloofde, en dit geldt voor ieder mens. Zo simpel is vrijheid. Ik ontdekte dat lijden optioneel is. Ik vond een vreugde in me die nooit is verdwenen, op geen enkel moment. Die vreugde leeft in iedereen, altijd.

Ze realiseerde zich dat haar depressie niet werd veroorzaakt door de wereld om haar heen, maar door de gedachten die ze over de wereld had. In plaats van hopeloos te proberen de wereld te veranderen in hoe die volgens haar zou moeten zijn, kon ze deze gedachten onderzoeken en de realiteit zien zoals die is en een onvoorstelbare vrijheid en vreugde ervaren. Met als resultaat dat een aan bed gekluisterde suïcidale vrouw van het ene moment op het andere werd vervuld met liefde voor alles wat het leven brengt.

Katie’s proces van zelfonderzoek, wat The Work heet, kwam niet voort uit deze ervaring; ze zegt dat het gelijktijdig met haar ontwaakte op die februarimorgen in 1986. De eerste mensen die The Work deden, vertelden dat het hun leven transformeerde en weldra ontving ze uitnodigingen om het proces in het openbaar aan mensen te leren.

Sinds 1986 heeft ze The Work doorgegeven aan honderdduizenden mensen overal ter wereld, op open introducties, in gevangenissen, ziekenhuizen, kerken, bedrijven, universiteiten, scholen, in weekend workshops, en in haar bijzondere negendaagse School for the Work.

Meer informatie kan je vinden op de website www.thework.com


Alles en iedereen doet precies wat hij
moet doen – vergissingen bestaan niet.

Byron Katie