Osho

“Ik ben hier om je te verleiden tot een liefde voor het leven; je te helpen een beetje meer poetisch te worden; je te helpen om het wereldse en het gewone los te laten zodat het buitengewone in je leven tot explosie kan komen.”

Osho Rajneesh werd op 11 december 1931 geboren in Kuchwada, in de Indiase deelstaat Madhya Pradesh. Vanaf zijn vroegste jeugd was hij rebels en onafhankelijk. Hij zette vraagtekens bij alle bestaande religieuze, sociale en politieke tradities en ging er van uit dat hij de waarheid zelf wilde ervaren in plaats van de kennis en de overtuiging van anderen over te nemen.

Op zijn eenentwintigste, op 21 maart 1953, werd Osho Rajneesh verlicht. Hij zegt over zichzelf: “Ik ben niet langer op zoek, ik zoek naar niets meer. Het bestaan heeft alle poorten wijd open gezet voor mij. ik kan zelfs niet zeggen dat ik aan de existentie toebehoor, want ik ben er slechts deel van… Wanneer een bloem bloeit, bloei ik met haar mee. Wanneer de zon opgaat, ga ik mee op. Mijn ego, datgene wat mensen gescheiden houdt, bestaat niet meer. Mijn lichaam is deel van de natuur, mijn wezen is deel van het geheel, ik ben geen aparte eenheid.”

Hij studeerde summa cum laude af in filosofie aan de Universiteit van Sagar. Tijdens zijn studiejaren was hij landskampioen debatteren en won in zijn jaargroep de gouden medaille. Na een periode van negen jaar als professor in de filosofie aan de Universiteit van Jabalpur, wijdde hij zich geheel aan zijn reizen kriskras door het land om lezingen te geven, waarbij hij orthodoxe religieuze leiders in het openbaar uitdaagde, iedereen opriep traditionele overtuigingen overboord te zetten en de gevestigde orde shockeerde.

Osho Rajneesh heeft tijdens zijn werk over werkelijk ieder aspect van de ontwikkeling van het menselijk bewustzijn gesproken. Van Siegmund Freud tot Chuang Tzu, van George Gurdjieff tot Gautam Boeddha, van Jezus Christus tot Rabindranath Tagore… Van ieder van hen heeft hij de essentie genomen van wat van belang is voor de spirituele speurtocht van de hedendaagse mens, waarbij hij niet uitging van intellectueel begrijpen, maar alles tegen het licht van zijn eigen existentiële ervaring hield.

Hij behoorde tot geen enkele traditie – “Ik ben het begin van een totaal nieuw religieus bewustzijn,” zegt hij. “Leg geen enkel verband tussen mij en het verleden – het verleden is je aandacht niet waard.”

Zijn lezingen tot discipelen en zoekenden van over de hele wereld zijn uitgegeven in meer dan vijfhonderd delen en vertaald in meer dan dertig talen. En hij zegt: “Mijn boodschap is geen doctrine, geen filosofie. Mijn boodschap is een vorm van alchemie, een wetenschap van transformatie, vandaar dat alleen zij, die bereid zijn te sterven zoals ze nu zijn en opnieuw geboren te worden als iets zo nieuws dat ze het zich nu zelfs niet kunnen voorstellen… alleen die paar moedige mensen zullen bereid zijn te luisteren, want luisteren zal heel riskant zijn. Als je luistert heb je de eerste stap gezet op weg naar je wedergeboorte. Het is dus geen filosofie waar je een overjas uit kunt maken om mee te pronken; Het is geen doctrine waar je troost kunt vinden voor kwellende vragen… Nee, mijn boodschap is geen overdracht van woorden. Ze is veel riskanter. Ze is niets minder dan dood en wedergeboorte.”

Osho verbleef in Poona, India, waar hij zijn transformerend werk voortzette. Hij verliet zijn lichaam op 19 januari 1990.

Enkele andere uitspraken van Osho:

“Ik ben nooit een serieus persoon geweest…. ik ben helemaal niet serieus omdat het bestaan niet serieus is. Het is zo speels, zo vol van zang, en zo vol van muziek en zo vol met subtiel gelach. Het heeft geen bedoeling; het is niet zoals in zaken. Het is pure vreugde, absolute dans, vanuit overvloeiende energie.”

“Mijn hele inspanning is je hoe dan ook te overtuigen – niet met woorden maar met mijn stilte en aanwezigheid, met mijn liefde en mijn vreugde – dat jij het ultieme middelpunt bent van het heelal, ieder van jullie – omdat er maar een middelpunt is. Alleen aan de buitenkant zijn we gescheiden, in het middelpunt zijn we een.”

“Het leven heeft innerlijke waarde, er is geen doel daar buiten. Daarom is mijn hele streven om alles te veranderen in speelsheid. Voor mij is dat echte spiritualiteit.”

“Gelach ontspant. En ontspanning is spiritueel. Gelach brengt je op de aarde, haalt je terug van al die stomme ideeën van ik-ben-heiliger-dan-gij. Gelach brengt je terug naar de realiteit zoals het is. De wereld is een spel van God, een kosmische grap. En tenzij je begrijpt dat het een kosmische grap is ben je nooit in staat het ultieme mysterie te begrijpen. Ik ben helemaal voor grappen, ik ben helemaal voor gelach.”


Life is not a problem to be solved,
it’s a mystery to be lived.

Osho